Fémdekor Kft. facebook

Kovácsoltvas korlát általános tudnivalók és fogalmak

Korlát magasság

Korlát magasság illusztráció
A kovácsoltvas korlát szabvány magassága a járófelület felső szélétől 1m. Tehát a kapaszkodó tetejétől a járólap tetejéig, vagy a leendő járólap tetejéig, ha még nincs burkolva a felület.

Indoklás:

A korlát kapaszkodónak minden esetben egy felnőtt ember derékmagassága fölé kell, hogy érjen, így egy esetleges nekitámaszkodás, vagy nekidőlés esetén nem fog átbillenni a korlát kapaszkodója felett.

Megjegyzés:

Kérésre, vagy különleges esetben lehet 1m-nél magasabb korlátot készíteni, de alacsonyabbat nem érdemes. Amennyiben a korlát mellvédfalra kerül felhelyezésre, abban az esetben a mellvédfal magassága plusz a korlát magassága nem lehet kisebb mint 1m.

Korlátpálca osztástávolság

Korlát pálcák távolsága
A kovácsoltvas korlát pálca osztásai függetlenül attól, hogy függőleges vagy vízszintes nem haladhatja meg a 120mm-t. A függőleges pálcaosztások általában 90mm és 120mm között változnak. A vízszintes pálcaosztások általában 100-120mm-esek.

Indoklás:

A pálcák között egy kisgyermek nem férhet át, ezért kötelező a 120mm alatti méret.

Megjegyzés:

A függőleges pálcaosztás gyerek biztosabb mivel megakadályozza, hogy a kisgyermek felmásszon a korláton és esetleg átzuhanjon rajta. Megjegyzem még nem hallottam olyan esetről ahol a vízszintes pálcaosztás balesethez vezetett volna.

A függőleges pálcaosztás minden esetben költségesebb, mivel több anyag és munkaidő kerül befektetésre az összeállítás alatt, ettől függetlenül 99%-ban függőleges pálcaosztásúak a kovácsoltvas korlátok.

Mángorolt zártszelvény oszloppal

Mángolrolt zártszelvény
40x40mm-es mángorolt zártszelvény oszlopokat használunk a kovácsoltvas korlátok rögzítéséhez. A korlát ára tartalmazza ezen oszlopok árát is, tehát ezért nem kell külön fizetni. Ezen oszlopok jellemzője, hogy a közepük üreges, illetve a szelvények éle enyhén hullámos, ez kölcsönöz neki kovácsolt hatást.

A mángorolt oszlopokat általában akkor ajánljuk, ha a korlát pálcái is mángoroltak (él vagy lapmángorolt), illetve a kapaszkodó is. A mángorolt oszlopok szilárd részei a korlátnak mivel vastagságuk miatt kitűnik a pálcák közül.

Tömör 25mm-es oszloppal

25mm-es tömör négyzetacél oszlop
A 25mm-es oszlopok lényegesen kecsesebb összképet biztosítanak, stabilitás szempontjából szintén megfelelő. Az oszlopok közepe nem üreges, tehát tömör anyagról beszélünk ebben az esetben. Az oszlopok élei és lapjai simák, így főleg olyan korlátokhoz ajánljuk ahol nem jelennek meg a mángorolt (hullámos-egyenletlen) elemek. Letisztult, kovácsolt, de mégis modern korlátok kiváló kiegészítő elemei.

Tömör kovácsoltvas oszloppal

Tömör kovácsoltvas oszloppal
Szinte minden kovácsolt díszes pálcatípushoz tartozik egy "saját" oszlop. Ezek az oszlopok díszesek-mintásak sokkal exkluzívabb látványt nyújtanak. Természetesen van olyan pálcatípus amihez nem illik, de a mángorolt díszesebb pálcákhoz feltétlenül. Ezek az oszlopok az ajánlatban plusz költségként jelennek meg, mivel többe kerülnek mint egy 25mm-es oszlop vagy egy mángorolt zártszelvény oszlop.

Kapaszkodó alatt légréssel

Kapaszkodó alatt légréssel
A "Kapaszkodó alatt légréssel" ez nem egy szakkifejezés, nálunk annyit jelent, hogy a korlát legfelső része (kapaszkodó) alatt elhagyunk egy kis távolságot (7cm-t) és ebbe a részbe vagy teszünk díszítést vagy sem. Ezt mindig az ügyfélé dönti el. Természetesen lehet úgy is kérni a korlátot, hogy a képen látható "S" elemmel díszített részt kihagyjuk. Ebben az esetben a korlát pálcák közvetlenül a kapaszkodóba érkeznek (néhány felső képen így látható). Ez a döntés, teljesen ízlés dolga, kinek mi tetszik.

Antikolás

Antikolás
Az antikolás nem egy egyszerű feladat, sokan próbálkoznak vele több kevesebb sikerrel. Ahhoz, hogy egy antik festés szép legyen sokat kell hozzá gyakorolni, illetve a kézügyesség is elengedhetetlen. Az antikolás lényege, hogy a korlát felületére olyan módon hordjuk fel egy magas kopásállóságú festéket (vörösréz, bronz, ezüst, arany, zöld), hogy a korlát domborulatait kiemelje, ezzel látványosabbá tegye azt. A korlát az antikolás után olyan lesz, mintha a felülete enyhén kopott lenne. Én úgy gondolom, hogy szinte minden kovácsoltvas korláthoz kötelező kiegészítő.

Hasznos
Kalkulátorok
Fémdekor Kft. Facebook csatorna

Tisztelt Ügyvezető Úr!

Mindenekelőtt köszönöm a profi kivitelezést. A munka során egy apróságtól eltekintve, aminek a megoldása folyamatban van, mindennel meg voltam elégedve. Külön tetszett, hogy kollegái a gyártás folyamán végig tartották velem a kapcsolatot, és az egyes részegységek elkészültekor kikérték a véleményemet, hogy az addig elvégzett munka olyan-e, mint amit elképzeltem. A beépítés folyamán is minden úgy történt, ahogy azt kollegáival előzetesen megbeszéltem. A munka a cudar időjárás ellenére is flottul, gördülékenyen ment. Az úszó kapu egy kicsit távolabb került a kerítés oszlopától, mint azt elképzeltem, de a probléma megoldása folyamatban van. A végeredménnyel nagyon meg vagyok elégedve. A kerítés nagyon tetszetős, a beszerelés pontos. Még most, a beszerelés után néhány nappal is hosszú percekig szoktunk benne gyönyörködni az ablakból a családommal! Örülök, hogy Önöket választottam!

Tisztelettel: V. Zsolt Kistarcsa

Munkájuk minőségével kapcsolatban már a honlapon nézelődve sem volt kétségem. A felmérés is nagyon barátiasan zajlott, jól jöttek a segítő ötletek. A kész lépcsőkorlát pedig sokkal, de sokkal szebb lett, mint azt vártuk! Nagyon szépen köszönjük a gyors és szép munkát, az alkalmazottak részéről a kedvességet. Bizton mondhatom, még találkozunk!

Hock család Kerepesről

Nagyon korrekt szolgáltatás, segítőkész, hasznos tanácsadással már a tervezés időpontjától. Köszönjük a precíz, minőségi, remek munkát a csapat összes tagjának!

Kellemes Ünnepeket Kívánunk!

Tisztelt Uram,
ha egyetlen szóval lehet jellemezni a munkát akkor csak annyit mondanék hogy Profi. tényleg pontos, precíz megbízható volt a kivitelezés.

Köszönettel Lehoczky Imre

Kovácsoltvas korlát - FémDekor Kft. | ©2010 Minden jog fenntartva